Technologie en de openbare ruimte
Op 20 februari vond de tweede Masterclass van het leertraject Toekomst van Beheer plaats. Bij het Upcyclecentrum in Almere verdiepten veertien beheerprofessionals zich in wat technologische ontwikkelingen betekenen voor (het beheer van) de openbare ruimte.
Dr. Frans Jorna trapte de Masterclass Technologie af. Jorna is concerndirecteur Digitale Stad en Innovatie bij de gemeente Almere en voorzitter van het nationale samenwerkingsplatform Smart Cities van steden, ingenieursbureaus en bedrijven (bij de NEN). Voorheen was hij kwartiermaker themadirecteur Slimme Stad bij de gemeente Utrecht.
Met zijn presentatie over de impact van digitale innovatie op het (samen)leven in de stad, prikkelde hij de deelnemers om te reflecteren op de risico’s en kansen van technologie in de openbare ruimte. Hoe kunnen beheerders bijvoorbeeld inspelen op het business model van Google en wat betekenen deel- en zelfrijdende auto’s op de langere termijn voor het gebruik van de openbare ruimte? Jorna sloeg een brug tussen wetenschap en praktijk en liet de samenhang zien tussen verschillende grote stedelijke ontwikkelingen.
Floriade Expo 2022
In de middag namen de twee deelnemers vanuit de gemeente Almere de andere twaalf deelnemers mee naar het terrein waar de Floriade Expo 2022 plaats zal vinden. Tijdens de ontwikkeling van de Floriade wordt veel gebruik gemaakt van technologie. BIM-modellen en virtual reality-brillen maken nu al inzichtelijk hoe het terrein (inclusief alle flora) er over drie jaar uit zal zien.
Dat helpt de ontwikkelaars om allerlei opties af te wegen: welke bomen planten we waar, hoe ziet deze boom er in de verschillende seizoenen uit? Ook bezoekers kunnen tijdens het daadwerkelijke evenement gebruik maken van technologieën. Augmented reality-brillen worden bijvoorbeeld ingezet om informatie te projecten, zodat bezoekers in de ruimte de informatie zien over de bomen en planten waar ze naar kijken.
Correlatie is geen causaliteit
We sloten de dag af met een reflectie op wat technologische ontwikkelingen nu en in de toekomst betekenen voor de beheerder. Welke kansen en bedreigingen zien we op het gebied van robotisering, big data en nieuwe vormen van mobiliteit?
Eén van de genoemde kansen was dat big data een belangrijk instrument wordt om aan te kunnen sluiten bij de maatschappelijke vraag. Tegelijkertijd moeten we onthouden dat jouw vergaarde data net zoveel zegt als je begrip van die data. Jorna: “correlatie is geen causaliteit”. Waak er dus voor dat je data valide is. En: blijf zelf nadenken!